Διατροφή, Υγεία & Διατροφή

Λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκά (μέρος Β)

Λαχταριστά_χριστουγεννιάτικα_γλυκά_μέρος_Α (3)

Τα μπισκότα σε σχήμα ελάτου είναι ένα από τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά! Θα χρειαστείτε 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κ. γ. σόδα, 1/4 κ. γ. γαρύφαλλο σκόνη, 1/4 κ.γ. μαχλέπι σκόνη, 60 γρ. βούτυρο, 60 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη και 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο. Αρχικά προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 C και στρώνετε σε ένα ταψί, χαρτί ψησίματος.

Κοσκινίζετε το αλεύρι, τη σόδα, τα μπαχαρικά μέσα σε ένα μπολ όπου ρίχνετε το βούτυρο και με τα δάχτυλα ανακατεύετε το μείγμα. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Ρίξτε το αυγό και προσέξτε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας. Ανοίγετε με τα χέρια σας ή με έναν μικρό πλάστη τη ζύμη και κόψε την με καλούπια από τα ελατάκια. Βάλτε τα στο ταξί και ψήστε τα για 15 λεπτά.

Λαχταριστά_χριστουγεννιάτικα_γλυκά_μέρος_Α (2)

Ένα από τα πιο κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι ο κορμός. Για να φτιάξετε ένα λαχταριστό κορμό γι αυτά τα Χριστούγεννα θα χρειαστείτε 6 μεγάλα αυγά, 150 γρ. μαύρη ζάχαρη, 60 γρ. σκόνη κακάο, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. ζάχαρη άχνη, 250 ml κρέμα γάλακτος, 250 γρ. κάστανο σε πουρέ. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 C και λαδώνετε ένα ταψάκι πριν το σκεπάσετε με λαδόχαρτο. Στο μίξερ ρίξτε τους κρόκους των αυγών και χτυπήστε για δυο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει πυκνό και ανακατέψτε τη σκόνη κακάο και τα υπόλοιπα υλικά και ρίξτε τα στο μείγμα του μίξερ.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια και αφού γίνει το μείγμα αφράτο ρίξτε το στο υπόλοιπο μείγμα. Αφού ανακατέψετε ξανά, ρίξτε και απλώστε το ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά. Παράλληλα, βάλτε σε ένα ράφι του ψυγείου μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και καλύψτε τη με ένα κομμάτι λαδόχαρτο το οποίο στη συνέχεια θα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. Αφού ψηθεί τελικά το κέικ, βγάλτε το από το ταψάκι του και βάλτε το πάνω στο λαδόχαρτο της κρύας πετσέτας με τη βοήθεια της οποίας θα το τυλίξετε σφιχτά σε ρολό και θα το αφήσετε να κρυώσει ακόμα περισσότερο, ενώ είναι ακόμα τυλιγμένο. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια προσθέστε τον πουρέ κάστανο.

Διαβάστε επίσης...